Her presenterer vi avisutklipp, ris og ros, samt bilder og tekst fra marsjene.

Litt om historien til Inga.

Da kong Håkon Sverresson kom østenfra Götaälv, oppholdt han seg nokså lenge i Borg utover høsten. Da var det en kvinne hos ham der som het Inga. Inga fra Varteig skal ha vært meget vakker. Hun gjorde Håkon Sverressons bekjentskap høsten 1203 under et opphold hos sin frende Audun, en av de gjeveste menn i Borg, og hun hadde mange gode frender i Borgarsyssel de ble kalt «varteiginger» eller menn fra Varteig. Inga bodde i kong Håkons hus, kongen delte seng med henne. Håkon Galen og flere av kongens betrodde menn visste om det.

Ingamarsjen er en hyllest til INGA fra Varteig.

Ingamarsjen arrangert for 31. gang søndag 16. august 2020.

Ingamarsjen ble avviklet søndag 16. august i strålende marsjvær. Vi var rundt 50 deltakere og løypa gikk delvis på vei og i skogen. Vi la start og innkomst ute og kaffe og vaffel servering igjennom vindu, for å sikre oss mot covid 19. Alle måtte sprite hendene ved innkomst til startplassen og alt gikk riktig så fint for seg.

Det finnes noen ildsjeler som er villig til å gjøre ting enklere for oss.

Under ser dere noen bilder av ryddegjengen av Ingaleden våren 2019. De som var med er: Leif Levinsen, Odd Brenne, Dagfinn Hansen og Odd Johansen. Stor honnør til disse karer.

Odd Johansen, Odd Brenne og Dagfinn Hansen ved Kyllingfarmen i Eidsberg og klare for ryddeturen ned til Varteig

Leif Levinsen ved Kapteinsbråten.

Odd og Dagfinn har problemer med å feste skilter i riktig retning i nærheten av Finskutt

Odd Johansen,  Dagfinn Hansen og Odd Brenne ved gapahuken på Grythe.

Odd og Dagfinn har problemer med å feste
skilter i riktig retning i nærheten av Finskutt

Leif Levinsen,Odd Johansen og Odd Brenne ved Grythe.

Odd Johansen og Dagfinn Hansen
Tid for rast ved Os kirke.

Grythe evja (bekken). Brua ble tatt av flom.

Ingamarsjen arrangert for 30. gang søndag 18. august 2019.

Under ser dere noen bilder av marsjdeltagere i et brukbart marsjvær. vi kunne vel ønsket oss flere besøkende, med de 42 som møtte fram var veldig fornøyd med arrangementet denne gang også.

Familien Spydevold.

Besøkende fra Sverige..

På tur i Varteig.

Familien Mariusen

Glade jenter på tur. Magnhild Fure, Reidun Johansen og Torild Larsen.

Odd Brenne, Terje Jansen, Ole Willy Fredriksen og Harry Andersen. 

Jenter på tur.

Det skal smake godt med kaffe og vaffel. Marit Brenne, Anne Marit Sundby og Torild Eide

Ingamarsjen arrangert for 29. gang søndag 19. september 2018.

Ingamarsjen for 29. gang og du verden så heldige vi var med været. Solskinn fra nesten klar himmel og deilig marsjtemperatur. Fra vi startet opp for 29 år siden har deltakerandelen dessverre gått gradvis nedover fra i overkant 400 til nå 56 startende. Men de som gikk, fikk seg en fin tur i Varteigs skoger og mange skrøt av den fine løypa som gikk via lysløypa vår.

 

Sekretariatet med Odd Johansen

Morten og Mia Johnsson.

Kjell og Camilla Fotland med sønnen Kevin.

Selvkontroll, ved en vakker plass i Varteig.

Mia.

Ut på tur aldri sur.

Monica og Tryggve Heer Mariussen.

Lise-Kari,Truls,Geir,og Birk Johansen.

Arve og Anne Bergerud med barnebarna Karoline og Kristian.

Steinar Fauli.

Per Tarvang.

Kjente fjes.

Ingaleden 11. juni 2016.

Utskrift fra SA:

Lørdag kan du gå i fotsporene til Inga fra Varteig, om enn i motsatt retning. Mens Inga tok seg fra Varteig til Folkenborg i 1204 for å føde kongssønnen Håkon Håkonson, er det lørdag mulig å velge flere alternative distanser som alle ender opp i Varteig. Det er tradisjonen tro Varteig Turmarsj Klubb som arrangerer Ingaleden, for øvrig for ellevte gang. Turmarsjen er altså til minne om Varteigs historiske storhet, kongsmoren Inga. Tidligere var ett av alternativene å gå helt fra Folkenborg til Varteig, men responsen på de 34 kilometerne ble etter hvert såpass dårlig at man i fjor valgte i droppe den lengste marsj-muligheten. Heller ikke i år vil man kunne gå hele veien, men til gjengjeld kan man velge å gå enten fra Køyaveien i Eidsberg eller fra Os kirke. Disse alternativene er henholdsvis 20 og 15 kilometer. Uansett hvem av disse to alternativene man velger, vil man garantert oppleve vekslende terreng og variert bosetting. I tillegg tilbyr arrangørene to alternativer på fem og ti kilometer hvor både start og mål er ved Varteig skole. Deltakerne på de to lengste turmarsjene vil bli fraktet ut med buss. Odd H. Johansen i turmarsjklubben i Varteig håper på godt turvær og mange deltakere.

Rast ved Grythe.

IDYLL: Kapteinsbråten i Os er blant idyllene som turmarsjdeltakerne lørdag vil oppleve dersom de velger en av de to lengste traseene. (Foto: Øistein Bøe).

Her ser dere Torild Eide, Karin Arnesen og Anne-Marit Lilleborgen og i bakgrunn vakre Glomma.

Anne-Marit Lilleborgen sammen med Tordis Lilleng og Karin Arnesen.

Ryddegjengen i aksjon før Ingaleden.

Under ser dere Knut Bøe, Odd Brenne, Harry Andersen, Dagfinn Hansen og Leif Levinsen. En stor takk til dere alle.

World Walking Day 2015.

Onsdag 6. mai arrangerte vi W W D her i Varteig. Løypene var fine til tross for kraftig regnvær dagen før. Løya gikk opp Lundskogen til Kongsrudveien for derved å følge denne ned til Gården «Kongsrud». Herfra bar det videre nedover langs Glomma og til startstedet ved Varteig skole. Det var 35 deltakere i år og det er 10 flere ènn i fjor. Alle var fornøyde med fint marsj vær.

Tekst og bilder fra Odd Johansen

Jan og Per i farta.

Sonja, Randi, Steinar og Åse er klar for turen.

 Smaker med en vaffel. Alf og Marit.

Gunnar i farta.

Trond og Erling.

Det er godt med en vil etter marsjen. Her er Otto og Harald.

Ingamarsjen arrangert for 23. gang søndag 19. august 2012.

Atter en gang var vi heldige med været. Sol fra klar himmel og 23-25 grader i lufta. På lørdag og natt til søndag regnet det som bare det, men da vi startet kom penværet. Antallet turgåere landet på 65 deltakere med smått og stort. Vi kunne nok ha ønsket oss noen flere, men vi er fornøyd. Det er der antallet på de fleste marsjene ligger nå for tiden. Når vi ser tilbake på utviklingen innen turmarsj er det ikke hyggelig lesing. Da vi startet opp med Ingamasjen for 23 år siden var det 423 deltakere. Dagens turgåere var veldig fornøyd med en fin tur i vakre omgivelser og fint vær. 

Familien Spydevold.

Kontrollpost ved Kongsrud.

På tur i Varteig. Åse Buflod og Steinar Fauli.

Kontroll 

Familien Mariusen.

Odd Johansen og Harry Andersen. 

Jenter på tur.

Medaljeutdeling.

Dette sto i Sarpsborg Arbeiderblad.

For 23. gang knyttet vartinger og andre turmarsj-entusiaster skolissene, og gikk respektable kilometer til ære for Inga fra Varteig.

Moren til den mektige kongen Håkon Håkonsøn, som regjerte i Norge på 1200-tallet, hadde lokket til seg marsjdeltagere utenfor lokalmiljøet også. Blant dem var Bjørn Berg som er aktiv i turmiljøet i Moss. – Jeg tror dette er min 20. lngamarsj. Det er flott terreng her oppe, og herlige folk. Det er årsaken til at jeg knapt nok har stått over en gang i løpet av alle disse årene sier han, i det det nærmer seg marsjstart.

Amerikansk deltager

Avstanden fra Moss til Varteig blir liten da Yngvar Haugland, som selv bidrar i Varteig Turmarsj Klubb, forteller en historie han knapt nok selv tror på. – For noen år tilbake fikk jeg en henvendelse fra en kar i Ohio. Han hadde vært i Europa og sett i de internasjonale turmarsj-bøkene etter et arrangement i nærheten av Oslo. Og lngamarsjen i Varteig var det han hadde sett seg ut. Å forklare ham veien til Varteig var nærmest håpløst, så vi hentet ham på togstasjonen. Det var for øvrig her han spiste sin første vaffel, til stor fornøyelse. Det var veldig artig, mimrer han.

Færre deltakere

lngamarsjen, som er et årlig arrangement i regi av Varteig Turmarsj Klubb, var en braksuksess i sitt debutår i 1990. Da var det Varteig lL som hadde ansvaret, og hele 425 mennesker møtte opp for å traske 5, 10 eller 15 kilometer i sosialt samvær, uten tidtaking. Opplegget er det samme den dag i dag, men antall deltakere er langt færre.

– I fjor var vi omkring 60, og jeg vil anslå at vi er noe rundt der i år også. Tidligere var det en del unge deltakere, men nå er det stort sett folk fra 40 år og oppover som dukker opp, sier leder i Varteig Turmarsj Klubb, Odd Johansen.

6911i]-1.1 – ANDERS OLAVESEN

redaksjonen@sa.no

TURKLARE: Leder i Varteig turmarsj klubb, Odd Johansen, Bjørn Berg og Yngvar Haugland gledet seg til å ta fatt på Ingamarsjen.

Les takkebrev fra Susan og Ken Hall.

Fra Sarpsborg Arbeiderblad om Ingaleden  12. 6.2010.

Turmarsj for de utholdende.

En av de mer krevende – men definitivt også en av de vakreste – turmarsjer i distriktet går av stabelen i Varteig lørdag. Da arrangerer nemlig den lokale turmarsjklubben Ingaleden, hvor man innbys til å gå de 35 kilometerne fra Folkenborg i Eidsberg og ned til Varteig skole.- Vi går Inga i møte, reklamerer Odd Johansen i Varteig Turmarsj Klubb, og sikter til høygravide Inga fra Varteigs flukt fra Varteig til Folkenborg i 1204.Selv om 35 kilometer kan virke langt, er det mange som lar seg friste av traseen. Her går man gjennom sterkt variert landskap, fra de flatere partier i Eidsberg til mer kupert og tildels vilt terreng i Varteig. Johansen sier turen byr på både vakre og velstelte gårder, forlatte småbruk og kulturhistoriske minnesmerker. Blir strekningen fra Folkenborg til Varteig for lang, kan man også ta utgangspunkt fra Os kirke. Da er det «bare» halvannen mil ned til Varteig.- Både start og mål er ved Varteig skole, og deltakerne som ønsker å gå fra Eidsberg eller Os blir fraktet ut med buss, sier Odd Johansen.Så iler også turmarsjgeneralen til og gjør oppmerksom på at det lørdag dessuten er to kortere løypetraseer, på henholdsvis fem og ti kilometer. Disse løypene går i området ved Varteig skole, og er egnet for både rullestolbrukere og barnevogner.

STEMNING: Ingaleden fra Folkenborg til Varteig byr på mange stemninger. Som her fra Øvre Morthaugen. Såmaskinen har nok for lenge siden gjort sitt, og det har definitivt også det sammenraste bolighuset i  bakgrunnen. (Foto: Øistein Bøe).

Marsj helg i Sarpsborg 2009. Utklipp fra Sarpsborg Arbeiderblad.

Marsj fremad for turfolket

Denne helgen var det flust av muligheter til å kaste seg på en av de mange turmarsjene som gikk av stabelen rundt i distriktet.

Ikke mindre enn fire turmarsjer ble avviklet. Fakkelmarsjen i Varteig fredag kveld ble etterfulgt av Rosa sløyfemarsj samme sted lørdag morgen. De ivrigste kunne deretter strekke ut noen timer før Greåkermarsjen senere på ettermiddagen.

 Blått lørdag, grått søndag

 Høsten viste seg fra sin beste vær-messige side både på fredag og lørdag. Men da det var duket for Greåker Festningsmarsj søndag formiddag, hadde himmelen skiftet farge fra blå til grå.

Da starten gikk var det opphold, men før alle de 45 startende hadde lagt enten 5, 11 eller 20 kilometer bak seg, hadde de varslede dråpene begynt å dryppe. Og selv om regnet var varslet i moderate mengder, gjorde det nok sitt til at deltagelsen ble litt mindre enn den ellers ville blitt.

 Gunnar Bro i Borg marsj- og Spaserklubb hadde håpet på noen flere deltakere -Men jeg er ikke direkte misfornøyd. Det er jeg ikke, sa lederen i klubben. Det var Borg marsj- og spaserklubb som arrangerte begge Greåker-marsjene, begge med lange tradisjoner. Greåkermarsjen ble i sin tid arrangert av bedriftsklubben ved Greåker Fabrikker. Det tok imidlertid slutt og etter et par års opphold, tok Borg marsj- og spaserklubb over arrangementet. De som deltok på Greåkermarsjen lørdag hadde stort sett lokal forankring. Men deltakelsen var liten, i antall var det beskjedne 30 som tok beina fatt. Det samme antallet støttet opp om kreftaksjonens marsj i Varteig på lørdag.

Det er nok en tendens til at såkalte humanitære marsjer har lav deltakelse, opplyser Odd Johansen, leder i Varteig Turmarsj Klubb. Og lørdag formiddag glimret vartingene med sitt fravær.

Tilreisende entusiaster
Varteig turmarsjklubb har få medlemmer fra Varteig. Det har nærmest blitt en fylkesklubb med medlemmer fra hele fylket. Og flertallet av deltakerne både fredag og lørdag var tilreisende entusiaster, fra Oslo, fra Horten og til og med fra Stølen i Sør-Trønderlag.
Fredag kveld da Fakkelmarsjen gikk av sted, også med utgangpunkt i Varteig Rådhus, var deltagelsen imidlertid større. Cirka 60 fakler ble tent og preget Varteig-veiene noen kveldstimer. Dette ble den mest tallrike av de fire marsjene denne helgen.
ØIVIND LUNDE
redaksjonen@sa.no

LYSTE OPP VARTEIGVEIENE: Størst deltakelse av de fire marsjene i helgen var det langs Varteigs veier fredag kveld og Odd Johansen i Varteig Turmarsj Klubb var fornøyd som arrangør.
 (foto: Thomas Andersen)

UTE OG GÅR: Dette bilde lyver egentlig litt, for Gunnar Bro (t.v.) i Borg Marsj- og Spaserklubb hadde nok å henge fingrene i som arrangør av Greåkermarsjen på lørdag. Men (fra venstre) Torhild Larsen, Randi Hystad, Reidun Johansen og Kari Sig Skinderhaug tok beina fatt. (Foto: Øivind Lunde)

Bilder fra Greåker Festningsmarsj 2009.
Foto: Torhild Larsen

Ingamarsjen hadde 20 års jubileum 23. august 2009.

Det var 100 deltakere som gikk i strålende solskinn. På rasteplassen ved Kongsrud ble vandrerne møtt med trekkspillmusikk fra Svingen 2rader. Her var det god stemning fra begynnelse til slutt og noen tok seg også en svingom på tunet. Alle var godt fornøyd med dagen.

Familien Bøe, Gabestad og Bergerud.

Utsikt nordover fra Kongsrud mot Glomma.

Familien Engen.

Svingen 2-rader spiller opp og underholder.(Hør de spiller ved å klikke på bildet)

På vei inn til rast og kontroll på Kongsrud..

Langveisfarende Jorun og Otto fra Trondheim tar seg en svingom. 

Rast og  underholdning på Kongsrud.

Bygdehallen i Varteig.